Snowdrop-walk med rara droppar och ljuva broderier

2022-03-01

Blommande snödroppar som sticker upp utr förra årets torra, bruna löv. Fotograferade en solig dag under ett träd.

I helgen öppnar årets snödroppsutställning - Vår snowdrop-walk - i Botaniska trädgården. 5–13 mars hälsar vi sedan besökare välkomna till OAsien och till vårt vardagsrum i köksträdgården. Där bjuder vi på fantasifulla installationer och dekorationer med snödroppar. Vi visar också upp delar av vår samling av udda sorter. Utställningen är öppen kl. 11–15 och under helgerna ordnar vi modevisning, ett digitalt föredrag, visningar och försäljning av garn, textilier, växter och böcker.

Fantasifulla skapelser och en växande samling

Blommande vita snödroppar planterade i ett rede tillverkat av lärk-kvistar. I bakgrunden snötäckt mark och en trädstam.

Med utställningen Vår Snowdrop-walk vill vi hylla våren. Med krukor, speglar, spiraler, ljuskronor, videkvistar och gräs har våra trädgårdsmästare och botanister gjort sitt bästa för att locka fler att falla för snödropparnas charm. Vi har dukat upp rara droppar i vårt lilla glashus. I OAsien, den ombonade och vindskyddade vinkeln mellan Tropiska växthusets regnskogs- och orkidéavdelning, har vi skapat både svävande och mer jordade arrangemang med snödroppar. Med lite tur hjälper också solens strålar till att tina fram en del av våra samlingar i gräsmattor och rabatter!

Kamp mot tiden

Snödroppar av arten Galanthus peshmenii, med daggdroppar på blombladen. Forograferade från sidan så att de upp och nedvända gröna v:na på de inre blombladen suns tydligt på de nickande blommorna

Sedan slutet av januari är det blomningstid för snödroppar i England och under februari börjar dessa vårens pionjärer även att blomma i mängd i Skåne och Danmark. I dagarna pågår till exempel en snödroppsutställning på Katrinetorps landeri i Malmö. I Uppsala behåller dock vintern sitt grepp. Trots plusgrader på dagarna är många gräsytor och rabatter fortfarande täckta av snö. På sina håll går fortfaranade tjälen ner 50 cm i jorden i Uppland! Bara i de mest skyddade lägena kan vi se några tidiga droppar i blom.

Det gör oss lite nervösa! I förra veckan fick vi spetta upp våra krukor med snödroppar för att kunna driva dem till blomning i tid. Lyckligtvis hade vi personal på besök hos Spiren Gartneri i Danmark under deras vintergaecke weekend förra helgen. Med i bagaget hem fanns flera rara droppar som vi hoppas ska hålla sig fina ytterligare någon vecka framöver. Kanske kan vi ge dem ett täcke av snö. Så fick vi göra förra året vid samma tid på året, för att inte alla snödroppar skulle vara överblommade i början av mars!

Program Vår snowdrop-walk

Snödroppsutställningen är öppen för besökare 5-13 mars klockan 11-15. Delar av samlingarna går även att se vid andra tider, men de mest känsliga arrangemangen plockas in "över natten".

Snowdrop catwalk

Collage av fotografier: bild 1 broderade snödroppar på jeanstyg; bild 2 hängsmycken i glas med snödroppar mot svart, ljusblå och rosa bakgrund, utlagda på ett bord i räta rader; bild 3 en snödroppsplanta broderad i ljusblått på vitt tyg.

Under öppningsdagen av utomhusutställningen Vår Snowdrop-walk får vi besök av Mia Fransson och Eva Byström från FraMia Design respektive Schyssta Nystan. De har med sig broderier, garn och smakfulla tygprodukter till försäljning. Även vår egen pop-up-butik kommer att finnas på plats med ett urval av nya och gamla produkter från våra museibutiker.

Collage av foton, ett med en provdocka med en mörkblå klänning mönstrad med snödroppar i vitt och grönt, ett med samma mönster förstorat, ett med en kvinna klädd i stickad ljusgrå slipover stående framför en vit skåpbil med texten "Schyssta Nystan".

Efter lunch har vi dessutom nöjet att bjuda in till en riktig snowdrop-catwalk. Kjolar, koftor, mössor, förkläden, manschettknappar – finns det något klädesplagg som inte gör sig med en eller flera snödroppar på?

Försäljning av lökar och böcker

Under snödroppsveckans andra helg, lördag 12 mars, öppnar vi åter vår pop-up-butik, med presenter och blommiga produkter. Dagen till ära har vi dessutom fyllt på med lök- och knölväxter av hög kvalitet från Wallby Trädgård utanför Rimbo. De som har besökt våra adventsutställningar vet vilken fantastisk kvalitet på amaryllislökar de levererar.

Samma dag kommer också författaren och fotografen Elisabeth Svalin Gunnarsson på besök. Hon säljer boken "Snödroppar - en galantofil kärlekshistoria" som hon har skrivit tillsammans med Gunnel Carlson, trädgårdsjournalist och hängiven snödroppsfantast. Galantofil? Snödroppens vetenskapliga namn är Galanthus. En galantofil älskar snödroppar!

Visningar och föredrag

Närbild på två blommor av snödropps-sorten Madelaine, med gula märken på de inre korta blombladen. Plantan står i en lerkruka och är fotograferad i solljus.Vi har personal på plats i utställningen på helgerna. De berättar gärna om utställningen och svarar på frågor. Den som vill veta ännu mer om snödroppar och andra vårtidiga växter bör boka in sig på en vår- och snödroppsvandring med botanisten. Vad som visas beror på hur våren utvecklar sig. Vandringarna börjar utanför Tropiska växthuset söndagar klockan 13. Vi tar emot ett begränsat antal deltagare, så vi rekommenderar alla att köpa biljett i förväg (https://linneanska.biljetto.com/sv-SE/visningbt). Restplatser säljs i Tropiska växthusets entré.

Lördag 12 mars bjuder vi in till ett digitalt föredrag med apotekaren Sonny Larsson. Han berättar via Zoom om snödroppar och deras verksamma substanser i föredraget ”Snödroppars inverkan på hjärnan, om Alzheimers och polio”. Du som vill delta anmäler dig via bokningsformulär.

Fler digitala droppar

De som inte har möjlighet att besöka oss och de som i lugn och ro vill lära sig lite mer om hur de känner igen olika arter och sorter av snödroppar bör inte misströsta. De kan lära dig mer om ett 20-tal av de snödropps-sorter som vi har i våra samlingar på våra snödroppssidor.

För mer information om utställningen och om våra snödroppar i de linneanska trädgårdarna, kontakta trädgårdsintendent Annika Vinnersten 073-640 17 34.

Nyheter

Senast uppdaterad: 2023-05-26