Golvrenovering i Botaniska trädgårdens orangeri

2021-12-08

Orangeriväxter på rad i stora, runda träbaljor, med en gång emellan. I gången syns det fiskbensmönstrade rödbruna tegelgolvet.

Att flytta in och ut tunga växter i ett orangeri sliter mycket på golvet. I Linneanums orangerisal har golvet länge varit i behov av renovering.Från nästa vecka, 13 december kommer därför Statens Fastighetsverk att reparera delar av golvet. Arbetet beräknas vara klart senast 10 maj. Under renoveringen kommer Orangeriet vara stängt för besökare.

Närbild på ett nött tegelgolv där vissa av fogarna börjar lossna.

Vid den renovering som Statens Fastighetsverk påbörjas nu i december, kommer trasiga tegelstenar att bytas ut och alla fogar ska bättras på. Det är ett hantverk som tar sin tid, särskilt när temperaturen i lokalen ligger under 15 grader. Det underlättar inte heller att det står orangeriväxter i hela salen.

Fotografi av ett tegelgolv i Botaniska trädgårdens orangeri. I bakgrunden två stora träbaljor med orangeriväxter och arbetsmaterial för renovering av fogar.

Arbetet har planerats minutiöst. Först kommer växterna att flyttas bort från en yta som är drygt 8*8 meter. Just det momentet är inte helt enkelt då det bland annat rör sig om 250 år gamla lagerträd i meterhöga baljor. Och trångt i salen är det redan innan flytten!

Fotografi på en golvyta där tegelstenar har tagit bort och murbruk har lagst som underlag för nya stenar. I bakgrunden en värmefläkt.

Därpå följer själva golvrenoveringen då gamla fogar på en 4*4 meter stor yta ska tas bort, skadade tegelstenar ersättas och fogarna sedan förses med nytt murbruk. När det är gjort placeras ett tält med värmefläkt över den renoverade golvytan för att underlätta och påskynda torkningen. Steg för steg ska detta göras över hela golvytan. 370 kvadratmeter vackert tegelgolv ska få tillbaka sin forma ”glans”. Det blir i runda tal 10 flyttar av växter och 20 flyttar av tält.

Orangeriet stängt 13 december - 10 maj

Uner hela arbetet kommer Orangeriet att vara stängt för besökare. Vi räknar med att det innebär stängning från från Lucia och förmodligen fram till början av maj. För dig som vill njuta av växter under tak rekommenderar vi istället ett besök i Tropiska växthuset. Det är julstängt 21–31 december, men håller i övrigt öppet som vanligt tisdag–fredag 9–15 och lördag–söndag samt helg- och klämdagar 12–15.

Nyheter

Last modified: 2023-05-26