Äppelyra i en vecka

2021-09-15

Helgen 18–19 september inleder vi en  smak- och doftrik äppel-vecka i de linneanska trädgårdarna. Vi börjar med stor äppelutställning, sortbestämning och lärande visningar under Äppeldagarna på Linnés Hammarby. Delar av utställningen flyttar sedan in till Botaniska trädgården och tomathuset i köksträdgården. Där kommer vi också att ordna en lärorik kväll, där vi presenterar och berättar om några av våra vanliga äppelsorter. Hur skiljer de sig åt, vad passar de att användas till och framförallt hur smakar de?

ÄPPELTIDER I SVERIGE OCH UPPSALA

Illustration av Sven Holmberg, föreställande ett rött äpple som hänger på en kvist med två nlad.

Varje år sedan 2016 firar vi i Sverige Äpplets dag den 25 september. Det var Riksförbundet Svensk Trädgård som tog initiativet till denna landsomfattande temadag för det svenska äpplet. Huvudsyftet med dagen är att öka intresset för och kunskapen om svenska äpplen och skötseln av fruktträd. 

Att sprida kunskap kring svenska äpplen och om beskärning av fruktträd är ingen ny företeelse. Det har de linneanska trädgårdarna liksom övriga botaniska trädgårdar i Sverige gjort i decennier. I år gör vi däremot lite mer än vanligt i Uppsala. Vi låter de äpplen som våra intendenter samlar in visa upp sig både på Linnés Hammarby och i Botaniska trädgården. Dessutom bjuder vi in till tre lärande visningar – om sjukdomar på äppelträd, om beskärning av fruktträd och om vanliga äppelsorter.

Fotografi över ett långbord klätt i säckväv och med små korgar med öpplen utställda på rad. I Förgrunden ett blomsterarrangemang. Till vänster den rödmålade fasaden på familjen Linnés bagarstuga, med vita fönsterkarmar och den vita dören uppställd. I bakgrunden uppsalaslättens odlingslandskap.

Äppeldagar på Linnés Hammarby

Helgen 18–19 september inleder vi vår äppel-vecka med en stor äppelutställning, med sortbestämning och med lärande visningar under Äppeldagarna på Linnés Hammarby. Våra intendenter reser just nu runt i Uppland och hämtar in ett 60-tals olika sorter av äpplen och päron. De kommer att visas utomhus och utgöra bakgrund till vår sortbestämning.

Just sortbestämningen brukar vara ett populärt inslag i Äppeldagarna. Då får nya och gamla trädgårdsägare hjälp med namn på sina okända äpplen. Under årets evenemang gästar pomolog Mattias Ivarsson Linnés Hammarby. Tillsammans med våra botanister skär, smakar, jämför och diskuterar han de äpplen som kommer in. För att de ska ha en chans att hitta rätt bland Sveriges mer än 200 sorter behöver de få fem fina äpplen per sort att jobba med. Variationen mellan enskilda äpplen av samma sort kan vara stor!

Utöver detta och äppligt fika hos Café Sara Lisa berättar våra trädgårdsmästare och äppelexperter om beskärning av fruktträd och om sjukdomar som kan drabba äppelträd och hur man som trädgårdsägare hanterar dessa sjukdomar. Visningen om sjukdomar hålls lördag 18 sepTember kl. 10 och den om beskärning söndag 19 september kl. 10. För att vara säker att få plats på visningarna är det bra att köpa sin biljett i förväg: https://linneanska.biljetto.com/sv-SE/visninglh.

Röda äpplen med regelbundet utskurna mönster i skalet.

Äpplen från A till Ö i Botaniska trädgården

Delar av utställningen från Äppeldagarna flyttar sedan in till Botaniska trädgården och tomathuset i köksträdgården. Där kan både äppelsorter och äppelinstallationer beundras utifrån under perioden 21–26 september.

Torsdag 23 september ordnar vi dessutom en lärorik kväll i anslutning till utställningen. Då presenterar vi och berättar om några av våra vanliga äppelsorter. Hur skiljer de sig åt, vad passar de att användas till och framförallt hur smakar de? Till denna finns det bara ett fåtal platser kvar. Köp därför biljett till visningen "Olika sorters äpplen"i förväg, för att vara säker på en plats!

Äppelblommor av sorten Ribston, fotograferade en mulen dag, med en rödmålad gavel på familjen Linnés bostadshus i bakgrunden.

Äpplen och päron på Linnés Hammarby året runt

På Linnés Hammarby finns ett av Sveriges 14 klonarkiv med fruktträd. Här odlar vi drygt 40 olika sorter av äpplen från Mälardalen, alla med en äldre historia och väl värda att odla. 

Vi rekommenderar ett besök i klonarkivet både under försommar och sensommar. Vid ett besök i blomningstid är det lätt att bli fascinerad både av blommorna och alla surrande pollinatörer. De olika sorterna av äppel- och päronträd skiljer lite i blomningstid och tittar du nära upptäcker du att kronbladens färg och form också varierar.

På sensommaren och hösten mognar sedan äpplena. I klonarkivet finns både sommaräpplen och vinteräpplen. De senare mognar efter skörd och kan förvaras och ätas långt in på vintern.

Fotografi på ett äpple på kvist i närbild. Bilden är tagen genom grenverket, med Linnés rödmålade hur i bakgrunden.

Vad händer och när?

18–19 september kl. 11–16 Äppeldagar, Linnés Hammarby
Utställning med vanliga och ovanliga äpplen. Få dina äpplen sortbestämda. Lär dig mer om beskärning och äppelsjukdomar. Fika i äppellunden. För sortbestämning – ta med fem fina äpplen/sort. Avgift 10 kr/sort.

18 september kl. 10 Sjukdomar på äppelträd

Träffa vår trädgårdsmästare och lära dig mer om sjukdomar hos äppelträd, hur du känner igen dem och vad du kan göra åt dem. Obligatoriskt förköp av biljett, via https://linneanska.biljetto.com.

19 september kl. 10 Beskärning av fruktträd

Vår expert tar med dig till äppellunden där du får användbara tips om beskärning av fruktträd. Hur bör du göra när du ska beskära ditt fruktträd? Vad ska du tänka på? När ska du beskära? Obligatoriskt förköp av biljett, via https://linneanska.biljetto.com.


21–26 september Äpplen från A till Ö i Botaniska trädgården
Se vår äppliga utställning i köksträdgårdens glashus. Köksträdgården är öppet kl. 7–21, men kom gärna innan det blir mörkt.

23 september kl. 18–19.30 Olika sorters äpplen
Hur skiljer sig våra vanliga äppelsorter åt? Vad kan de användas till? Hur smakar de? Lär avvåra experter! Obligatoriskt förköp av biljetter via https://linneanska.biljetto.com.

Övrigt

Den som är mer intresserad av beskärning av andra träd i trädgården kan istället boka plats på vår visning ”Att forma ett träd” torsdag 16 september kl. 18–19. Då delar vår trädgårdsmästare och trädexpert Tomas Zicha med sig av sina bästa tips och svarar på dina frågor om trädgårdens träd och buskar. Hur och när bör du beskära, och vilka träd ska du absolut inte röra?

Nyheter

Last modified: 2023-05-26