Blommande träd och buskar

2021-06-04

Försommaren är en fantastisk tid med blommande fruktträd och buskar. Tiden att njuta av skönheten, mellan hägg och syren, är kort. Därför har vi samlat några exempel från blomningen i våra trädgårdar här. Välkommen att lära dig mer om några av våra blommande träd och buskar.

Mellan hägg och syren

I botaniska trädgården blommar många buskar och träd just mellan hägg och syren. Här presenteras tre av dem och en av den får dessutom stoltsera som veckans växt, vecka 21: Kerria japonica ’Pleniflora’ fylld kerria.

Närbild på två gula. fyllfa blommor på busken kerria.
Foto Jesper Kårehed

Ju fler vi är tillsammans…

I södra delen av Botaniska trädgården, nära grinden och magnolialunden, blommar just nu en kerria. Kerria japonica kommer som det hörs på namnet från Japan men växer också i centrala och östra Kina. I det vilda har arten fem gula kronblad. En populär sort har fyllda blommor, dvs. ståndare och pistiller är omvandlade till extra kronblad. Så är det ju hos många odlade växter, exempelvis rosor. Kerria hör just till rosfamiljen (Rosaceae).

Fyllda blommor är populära som trädgårdsväxter eftersom de blommar länge. Eftersom de inte kan bli pollinerade, slipper de lägga energi på att bilda frön och frukter. Sortnamnet ’Pleniflora’ indikerar just att blommorna är fyllda.

I Japan har kerria med sin, när den inte blommar, lite tillbakadragna tillvaro i bergens lägre vegetation förknippats med många buddistiska dygder.

Närbild på en kvist av häxan, med nyutspruckna ridna och veckade blad, samt vita små blommor samlade i ett huvud.
Foto Jesper Kårehed

Häxa eller troll?

Häxal Fothergilla major var veckans växt redan vecka 19, 2011. Då fick vi lära oss att den hör till samma familj som trollhassel (Hamamelidaceae) men är mindre än trollhassel och saknar kronblad. I stället skyltar den med ståndarsträngarna som är vita och uppblåsta.

För att se den behöver man inte bege sig till häxalens ursprungsområde som är sydöstra USA – den finns i Botaniska trädgårdens nyare del: dels nära den lilla dammen ”bakom”  planket mot Norbyvägen och dels mellan Blomväxternas släktträd och odlingsbäddarna vi kallar O-landet.

Närbild på det blommande känget på en davidslönn.
Foto Jesper Kårehed

En strimmig lönn för alla årstider

Den strimmiga barken, i grönt och brunt, på en davidslönn.
Foto Jesper Kårehed

Davidslönn Acer davidii blommar nu i O-Asien, den inramade trädgården vid Tropiska växthuset där vi bara odlar växter med asiatiskt ursprung. Just davidslönn kommer från sydvästra och centrala Kina. Kolla in barken! Det är en så kallad strimlönn, i det här fallet med iögonenfallande gulgrön och randig bark. Planera in ett besök framåt hösten också – mängder med lönn-näsor och blodröda blad utlovas!

Blommande klonarkiv

Äppelblommornas tid är snart förbi men i början av juni går det fortfarande att njuta av de lite mer senblommande sorterna. På Linnés Hammarby finns ett av 14 klonarkiv av fruktträd i Sverige. Här hittar du drygt 40 olika sorter av äpplen alla med en äldre historia och väl värda att odla. 

Närbild på en kvist med vit-rosa äppelblommor av sorten Åkerö.
Foto Petra Holmgren Reichler

Åkerö – en smakfavorit 

Ett av de träd som fortfarande blommar i äppellunden på Hammarby är ’Åkerö från Gripsholm’. Mångas smakfavorit men den kan vara lite klurig att få tag i. Numera finns den dock som grönt kulturarv och börjar åter få spridning i plantskolorna.

Sorten är reslig med vackra rosagula knoppar som sedan slår ut i vitt men man anar den blekrosa ådringen på utsidan av kronbladen. Blomman ger ett fladdrigt intryck lite som nytvättade lakan i vinden – och vem vill inte ha det i trädgården.

Närbild på ett knippe rosa-vita äppelblommor med breda kronblad. Sorten Rossvik.

Rossvik – fortfarande populär i Uppland?

Rossvik är en i det närmaste okänd sort idag men i trakterna kring Uppsala är den inte så ovanlig i lite äldre trädgårdar. Sorten räknas till vinteräpplena då den kan lagras en bit in på nästa år med bra resultat, men som godast är den i oktober med en saftigt, krispig och lite druvsöt smaksensation.

Rossvik blommar med stora vita blommor. De kortskaftade kronbladen är rundade och överlappar varandra. Trädet växer kraftigt och får en hög, bred rundad krona, ett utmärkt träd att sitta och fika under.

Närbild p en gren med blommande äppelblommor av sorten Ribston. I bakgrunden och ur fokus syns den röda gaveln på familjen Linnés bostadshus.
Foto Annika Vinnersten

Renetten Ribston

Ett av de äppelträd som blommar under längst tid här på Hammarby är ’Ribston Pippin’ ofta bara kallat Ribston. Efter att de gulrosa knopparna slagit ut kan man njuta av ganska stora utbredda blommor i vitt med rosa ådring på utsidan. Kronbladen är spatelformade och lätt buckliga.

Ribston hör till de sorter som brukar kallas renetter vilket betyder att frukten har ett läderartat, matt lite strävt skal och gult, fast sötsyrligt fruktkött. Det är en vinterfrukt som plockas i oktober men fortsätter mogna och smakar som bäst runt jul. 

Nyheter

Last modified: 2023-05-26