Aktiviteter för barn i alla åldrar

2020-02-06

Årets program för de linneanska trädgårdarna har kommit från tryckeriet. Först ut bland evenemangen är Sportlovskul, då vi ska trycka i tropikerna tillsammans med skollediga barn. Sedan följer påsklov, Hammarbydagen, Trädens födelsedag, Linnés trädgårdsfest och plantering av sommarblommor - där barn, föräldrar, mor- och farföräldrar och förskolor hittar aktiviteter som både lockar till skapande och kunskapande.

Sportlov i Tropiska växthuset

Det närmar sig sportlov i Uppsala och vi förbereder oss för att trycka i tropikerna. Trycka potatistryck och skapa fina kort att skicka till nära och kära. Växthuset kommer att vara öppet måndag–fredag klockan 11–16 under vecka 8. Vi anpassar den för barn i 5–15-årsåldern och deras föräldrar, mor- eller farföräldrar. Har du inget eget barn? Låna ett syskon eller syskonbarn och kom och skapa med oss!

Det handlar om potatis

Har du några fler tips på potatispyssel? Kanske något som vi kan plocka upp till ett annat skollov? Vi experimenterar just nu både med potatisfigurer och groddning av och i i potatisar. Om det senare faller ut väl dyker det upp som en aktivitet på påsklovet. Potatisfigurerna däremot får vänta till potatislovet i höst. Då tänker vi oss att några av Uppsalas förskolor ska skapa figurer på förskolan och sedan ställa ut dem i Tropiska växthuset.

Varför just potatis? Temat för 2020 års program i de linneanska trädgårdarna är skörd med fokus på potatisen och dess släktingar. Potatis, tomat, paprika, chili, aubergine och kapkrusbär är medlemmar i potatisfamiljen som vi gärna äter. Men i familjen finns också många giftiga växter. Under årets finns många möjligheter att lära sig mer under visningar och evenemang. I september bjuder vi till exemepel in till  Skördetid i Botaniska trädgården – en färgstark utställning om familjen Potatis.

Förskolarna odlar potatis i barockträdgården

I dagarna skickar vi också ut vår inbjudan till årets aktiviteter i Botaniska trädgården, riktade mot förskolor och förskolekalsser. På schemat står firande av trädens födelsedag, plantering av sommarblommor och potatis (!), MiniRöris och plantering av tulpanlök. För de lite äldre barnen erbjuds plantering av sommarblommor, skördevisningar och Röris. Potatisen som barnen platerar blir ett inslag i våra sut´rrande orange-vita rabatteri barockträdgården. Nyfiken? Hela vårt utbud av aktiviteter och visningar för skola och förskola hittar du på Uppsala universitets hemsida för skolsamverkan. Där kan du också prenumerera på uppdateringar.

Vi hoppas att få se många barn, i alla åldrar hos oss i år!

Hela programmet för 2020 finn i vårt kalendarium.

Nyheter

Last modified: 2023-05-26