Smakrik museidag i Uppsala 10 november

2019-10-31

På Fars dag den 10 november bjuder Uppsalas museer in till årets upplevelsespäckade upplaga av Museidagen. Många av Uppsalas museer håller öppet från kl. 12-16. Smak är det gemensamma temat för dagen och det serveras i en mängd olika tolkningar med aktiviteter för alla åldrar.

Museidagen i Uppsala, söndag 10 november kl. 12-16.

Smaklökar och smaksinne

I Botaniska trädgården kan du lära dig om växter som smakar gott och passa på att vässa smaklökarna – kan du skilja på de fem grundsmakerna? Evolutionsmuseet dukar upp med visning om olika djurs smaksinnen och på Medicinhistoriska museet blir det kryddigt med brännande heta smaker.

Historiska smaker

Gustavianum tar plats i Universitetshuset och fokuserar på det goda livet med mat, dryck och konst under antiken och i Gamla Uppsala museum blir det gästabud i kungens hall med workshop. Upplandsmuseet ger en inblick i gamla tiders matvanor och den som vill kan prova på att kärna smör. I Pumphuset handlar dagen om mat, matvsinn och matförvaring med tips för hållbar vardag.

Kreativitet, konst och återbruk

Bror Hjorths Hus öppnar skafferiet för kreativiteten och inbjuder till att måla med mat. Där ges också en temavisning om den eviga frågan vad god smak egentligen är. Uppsala Konstmuseum visar utställningen The Non-Human Animal med fokus på smak och andra sinnen. 

I Domkyrkan blir det visning av kyrkorummet, värdar i Skattkammaren och bildjakter för barn, Biotopia har drop-in verkstad för kreativt skapande av återvunnet material och Uppsala Industriminnesmuseum bjuder på filmvisning, guidning och kaffe – en välkänd Uppsalasmak. Under rubriken Osmakligt bjuder Fredens hus in till att utforska deras nya utställning Min kropp Min Rätt, om kränkningar och rätten till kroppslig integritet.

Museidagen arrangeras av Uppsalamuseernas Informationsförening, ett samarbetsorgan för museernas informatörer och marknadsförare med syfte att sprida kunskap och information om Uppsalas tjugoen museer.

Program Programmet hittar du på www.uppsalasmuseer.se oss nedan.

Bilder Kontakta oss för bilder

Kontakt Lotta Saetre, Botaniska trädgården 0701-67 91 31, Katja Jahn, Upplandsmueet, 018-16 91 34

Museidagens program söndag 10 nov 2019

Kl. 12–16 om inget annat anges. Fri entré till alla Uppsalas museer. Årets tema är Smak.

Biotopia

Återbruk – på Biotopia kan du skapa något nytt av återvinningsmaterial. Drop-inverkstad 11.00–17.00. Bara din egen fantasi och goda smak sätter gränser för vad du kan skapa!

Botaniska trädgården, Tropiska växthuset

Salt, sött, surt, beskt och umami. Vässa dina smak lökar. Gå på upp-täckts färd bland växter från södern.

 • 13.00 smakverkstad för familjen
 • 15.00 visning av välsmakande växter

Bror Hjorths Hus

Hela dagen: Smaken är som baken! Leta rumpor, svara på frågor och få en smakfull belöning.

 • 12.30: Familjevisning: Smaka på den! Vi tittar på färger och försöker beskriva dem i ord.
 • 13.00–16.00: Verkstad: Måla med mat! Vi använder skafferiets färger för att skapa egna bilder.
 • 13.00: Visning av utställningen Ekfras.
 • 14.00: Vad är god smak? Bror Hjorth och smakpoliserna – Temavisning av Bror Hjorths konst.

Evolutionsmuseet Zoologi (Villav. 9)

Smak i djurens värld Visste du att kattdjur inte känner sött, och att fåglar inte känner hettan hos chili? Familjevisning om djurgrupper, smaklökar och evolution i våra z oologiska utställningar! Visningar: 13.00 och 14.00. Ingen föranmälan.

Fredens hus

Osmakligt! Besök Fredens Hus nya utställning Min kropp Min rätt – om sexuella kränkningar, våld och rätten till kroppslig integritet.

Gamla Uppsala museum

Gästabud i kungens hall. Kom och smaka på historien. Vi dukar upp en buffé av forntiden. Workshop 14.00. För alla åldrar.

Gustavianum i Universitetshuset

En smak av antiken Föranmälan, begränsat antal platser: museum@gustavianum.uu.se

 • 13.00 Vin och god mat var viktigt i de antika kulturerna – föredrag om sma-ken för det goda livet. Mynt kabinettet.
 • 14.00 Från Diskuskastaren till Zlatan. Naket och avklätt, säger oss antiken något idag? Föredrag i Konststudiesalen. En smak av antiken, forts.
 • 15.00 Antika bilder, modern smak: Rundtur i Myntkabinettets samlingar.

Medicinhistoriska museet

Lukter & smaker i apoteket hela dagen. 13.30–14.15: Brännande smaker! Lars-Erik Appelgren berättar hur och varför vi upplever kryddor som senap, chili och wasabi som heta.

Pumphuset

Smakfulla tips för hållbar vardag! Minska matsvinnet! Har maten gått ut bäst-före-datum? Vad är mat och vad är avfall? Prova smaksatt kranvatten och få hållbara mat-tips. Lek och lär om vatten och avfall! Pumphusets interaktiva utställning om vatten och avfall passar stora som små.

Skattkammaren (öppnar 12.30) och Domkyrkan

12.30–16.00: Museivärdar i Skatt-kammaren berättar och svarar på frågor. 12.30: Visning av kyrkorummet och bildjakter för barn i Katedral butiken.

Upplandsmuseet

Lär dig mer om historiska matvanor och kärna eget smör!

 • 13.00: Temavisning om mat och smak. Vilka var upplänningens mat-vanor och hur bevarades maten utan kyl och frys?
 • 14.00: Prova på att kärna smör och avnjut det med en bit hårt rågbröd.

Uppsala industriminnesmuseum

Vi bjuder på välkänd Uppsalasmak – kaffe. Filmvisning och guidning i museet.

Uppsala konstmuseum

14.00–15.00: Visning av utställningen The Non- Human Animal – Negotiating Bio-relations. Om konst verk som omförhandlar gränserna mellan människa och andra djur, med fokus på smak och andra sinnen, samt på det kulturella skifte som klimatföränd-ringen för med sig. 

Nyheter

Last modified: 2023-05-26