Våryra i Linnés hem och trädgårdar

2019-04-23

1 maj öppnar Linnés hem och trädgårdar för säsongen. Då står vårkvarteret i Linnéträdgården i full blom och mitt på dagen visar botanisten runt bland sippor, nunneört, lökväxter och vårbolmört. På Linnés Hammarby blommar det vackert i gräsmattor och lund och i Botaniska trädgården väntar Café Victoria på gäster, bland porslinshyacinter och narcisser.

Sverige äldsta botaniska trädgård

Paradrabatten i Linnéträdgården i högsommarblomning. Foto Uppsala universitet.

Linnéträdgården och Botaniska trädgården är tillsammans Sveriges äldsta botaniska trädgård. Den grundades 1655 av Olof Rudbeck den äldre och hade sin andra storhetstid under Carl von Linné. Trädgården flyttade till sin nuvarande plats vid Uppsala slott när Carl Peter Thunberg var trädgårdens föreståndare.

Linnés Hammarby var Carl von Linnés privata egendom. Gården användes som sommarbostad och är idag en unik 1700-talsmiljö. Härr finns fortfarande ett 40-tal växter kvar från Linnés tid. 

Gofika i våra trädgårdar

Café Sara Lisa, Linnés Hammarby. Fikaplatser under äppelträdgården. Foto Jesper Kårehed, Uppsala universitet.

Nytt för i år är att alla våra caféer är öppna redan från 1 maj. I Linnéträdgården har Café Carl von Linné sin uteservering i anslutning till vår museibutik. De serverar även smörgåsar och lättare luncher. På Linnés Hammarby håller vi ett enklare café tisdag–torsdag, medan det under helgerna även finns goda lunchalternativ. Från 1 juni är sedan Café Sara Lisa fullt öppet, med Triller Mat & Bröd vid rodret.

Triller Mat och Bröd öppnar även sitt sommarcafé i Botaniska trädgården 1 maj. Café Victoria är en populär plats både för lunchgäster och för eftermiddagshäng. Vackra dagar ringlar kön lång vid lunchtid!

Vacker blomning och dagliga visningar

lökblomning framför Tropiska växthuset, Botaniska trädgården. Foto Roger Holt, Uppsala universitet.

Varje år bjuder de linneanska trädgårdarna in till flera hundra visningar. Några av dem  är specialvisningar. I år handlar många av dem om alla våra vackert blommande lök- och knölväxter. De flesta av visningarna hittar du information om i vårt kalendarium, men några av dem dyker bara upp på sociala medier. Följ oss gärna på Instagram och Facebook för aktuell information!

Kalendarium

I Linnéträdgården och på Linnés Hammarby erbjuder vi också visningar flera gånger per dag, de dagar som trädgårdarna är öppna. Följ gärna med på dem! Att följa med på en visningpå Linnés Hammarby är enda sättet att få se huvudbygganden från insidan. Övervåningen ser i stort sett ut så som dem såg ut vid slutet av 1700-talet, med handmålade tapeter, Linnés unika blomsterplanscher och vackra möbler.

För dig som hellre vill gå på egen hand finns det en audioguide på flera språk i Linnémuseet i hörnet av Linnéträdgården. Den berättar historien om Carl von Linné och hans familjs liv i professorsbostaden vid 1700-talets mitt.

Öppettider

Linnéträdgården med Linnémuseet är öppet tisdag–söndag kl. 11–17. 

Linnés Hammarby är öppet tisdag–söndag kl. 11–17.

Café Victoria i Botaniska trädgården öppet vardagar kl. 10–17 samt lördag–söndag kl. 11–17. 

Grindarna till Botaniska trädgården är från 1 maj öppna kl. 07-21 alla dagar.

Nyheter

Last modified: 2023-05-26