Thunberg 275 år – botanist och Japan-resenär

2018-11-05

På Fars dag söndag 11 november firas Museidag på temat resor i Uppsala. På tolv av Uppsalas museer bjuds det på långa och korta resor, inre och yttre resor, resor i tid och resor i rum. I Botaniska trädgården uppmärksammar vi botanisternas resor och de växter de tog med sig hem. Vi uppmärksammar också Japan–resenären Carl Peter Thunberg som 11 november skulle ha fyllt 275 år.

Carl Peter Thunberg infälld i kronbladet på en svartöga, Thunbergia allata. Föreläsning i Thunbergsalen, Botaniska trädgården 11 november 2018, kl, 13.00.

Thunberg  – Japans Linné

Att prata om just Thunberg passar utmärkt under årets Museidag då han både var en framstående och vittberest botanist. Han besökte bland annat Sydafrika, Java, Japan och Sri Lanka och blev känd som Sydafrikas botaniska fader och Japans Linné. På Museidagen håller därför vår trädgårdsintendent Jesper Kårehed ett föredrag om Jönköpingssonen som kom till Uppsala, studerade under Linné och flyttade hela Botaniska trädgården. Föredraget hålls kl. 13  i Thunbergsalen i orangeriet (Linneanum), med ingång från valvet i norra flygeln.

En fjäril i släktet Papilio (familjen riddarfjärilar) fotograferad i Tropiska växthuset. Fjärilarna flyger i växthuset till och med 11 november.

Origami, fjärilar och upptäcktsresor

Temat resor, Japan och upptäckare kommer även att genomsyra programmet i Tropiska växthuset under Museidagen. Händiga barn och vuxna kan vika origami tillsammans med japanska föreningen hela dagen. Tropiska fjärilar från Sydostasien och Mellanamerika kommer att flyga i Victoriasalen och den nyfikne kan följa med på visning och lära sig mer om botanisternas spännande upptäcktsresor och växterna de hittade.

Museidagen 11 november 2018. Tema resor.

Museidagen på Uppsalas museer

Det händer mycket på Uppsalas museer under Fars dag. Bland annat kommer det att handla om spåren av de stora djurens vandringar, det bjuds en tidsresa i mode från vendeltid till medeltid och det berättas om mynten, sedlarna och konstverken som reser från hand till hand. Nyfikna besökare kan också följa pilgrimernas färdvägar, konstnärers resor, vetenskapsmännens expeditioner, vattendroppens väg från moln, till bord och reningsverk liksom andra resor i tid och rum.

Hela programmet för Museidagen finns på www.uppsalasmuseer.se.

Nyheter