Rågmarknad med tidig humleskörd, i torkans spår

2018-08-15

Söndag 19 augusti bjuder Länsstyrelsen, SLU Agrarhistoria och Sällskapet Linnés Hammarby in till rågskörd och marknad på Linnés Hammarby. I värmens och torkans spår har programpunkter både tillkommit och ändrats. Vid årets skördedag kommer ni besökare även att kunna vara med vid humleskörden. På marknaden kommer även vår biodlare vara med. Förutom att ta med sig visningskupa och honung för provsmakning kommer de att slunga honung under eftermiddagen.

Huvudbyggnaden vid Linnés Hammarby. Foto Jesper Kårehed, Uppsala universitet.

Rågskörd med marknad är ett årligt evenemang på Linnés Hammarby. Då slår SLU Agrarhistoria i vanliga fall rågen med besökarnas hjälp, binder den och ställer i ordning krakar för ytterligare torkning och mognad. I år är den mesta rågen redan skördad och det finns inget behov av eftermognad. Istället kommer agrarhistorikerna att finnas i kulturreservatet och prata om historiska grödor, bondens år, torka och årsmån. 

De kommer också att redan nu, två veckor tidigare än planerat, skörda humle i Linnés Humblegardh. Humlen kan användas till ölbryggning och till sovpåsar. Visste du att doften av humle får många att somna lättare? Passa på att skörda innehållet till din egen sovpåse! Eller till din egen ölbryggning!

Under råg-, humle- och marknadsdagen kan du som besökare också lära dig mer om mormors blommor och om de växter som lockar till sig pollinerande insekter. Trädgårdsmästare Tina Ahlström tar dig med på blomstervandring kl. 11.30 och insektsexperten Christina Winter visar solitärbin och blomflugor i trädgård och park kl. 12.30. På marknaden kommer dessutom vår egen biodlare, Hagby honung, att vara med. De berättar mer om biodling, har med sig en visningskupa och honung för provsmakning. Dessutom kommer de under eftermiddagen visa hur de slungar honung. 

Vi fortsätter därmed att slå ett slag för våra små men ack så viktiga trädgårdsmedarbetare. Några av dem finns nu också porträtterade i fotoutställningen "Surrande parker och trädgårdar" i östra flygeln. Utställningen där tio fotografer är representerade med tre bilder var pågår till 30 september.

På Sällskapet Linnés Hammarbys gemytliga marknad finns nyskördade grönsaker från Linnés kålgård till försäljning. Medlemmar ur föreningen spinner ull och färgar garn, i år blått med hjälp av vejde och indigo. Och på marknaden säljs det fårskinn, garn, sylt, saft, honung smycken och annat hantverk.

Fullständigt program och förteckning över försäljare finns i vårt kalendarium

I och med ovanstående programändringar kommer det ordinarie evenemanget ”Humle, havre, korn” 1 september att ställas in.

Nyheter