Sant eller falskt på Uppsalas museer?

2017-11-02

Museidagen firas gemensamt på Uppsalas alla säsongsöppna museer på Fars dag, söndag 12 november. Årets tema är ”Sant eller falskt på Uppsalas museer”. Kan du avslöja bluffar, falska nyheter och förfalskningar?

Under Museidagen kan du som besökare passa på att se utställningar, följa med på visningar, gå på uppdrag eller att delta i konstverkstäder, frågesport och tipspromenader. Museer bjuder på fri entré och aktiviteter för alla åldrar. Du kan lära dig mer om sopsortering, Upplands rovdjur, dinosaurier, filmeffekter, förintelsen, källkritik, forskning, myter och sinnesintryck. På Uppsala konstmuseum får du skapa sann och falsk natur och på Bror Hjorths Hus och i Gustavianums konstsamlingar diskutera den sanna bilden och förfalskningar. 

Vad är äkta, kopierat och falskt? Hur arbetar en forskare? Kan du avslöja växtexperternas alternativa sanningar? Hur fungerar källkritik? Vad är förintelseförnekelse? Hur tolkar vi vår omvärld utifrån våra sinnesintryck? Vad är egentligen sanning och myt om Stefans näsa, Eriks reliker, Anne Frank och Olof Rudbeck? Passa på att stilla din nyfikenhet och gör ett försök att avslöja bluffar och lögner!

I Botaniska trägården har vi under Museidagen extra öppet i Tropiska växthuset. Där kan du gissa vilken av våra växtexperter som talar sanning. Eller på egen hand försöka hitta den rakaste och sanna vägen i vår kluriga tipspromend.

Pressmeddelande från Uppsalamuseernas informationsförening.

Hela programmet för Museidagen finns på hemsidan uppsalasmuseer.se.

Nyheter