Blomningstid för jättenäckrosen Victoria

2017-08-09

Under sommaren, från mitten av juni till mitten av september, blommar jättenäckrosen Victoria cruziana i Tropiska växthuset. Varje blomma är bara utslagen två nätter. De slår ut i skymningen och sluter sig igen på morgonen. Tre kvällar i augusti håller vi extra öppet i växthuset för att du ska kunna se de fascinerande blommorna.

Sommaren 2017 har varit annorlunda på många sätt, med en kylig början och en torr juli. Jättenäckrosen i Tropiska växthuset har dock inte låtit sig påverkas av detta. Hon har blommat med 2-3 blommor per vecka. Den första natten är blomman vit och den andra natten är den rosa. Just nu (tisdag) är en blomma på väg att slå ut för andra natten i rad. Flera knoppar är på gång för att förgylla vårt kvällsmys med Victoria torsdag till lördag.

Victoriasalen med sydlig jättenäckros i knopp i Tropiska växthuset, 9 augusti 2017.
Victorianäckrosen med två knoppar 2017-08-09

Alltså, håll tummarrna för att vi får se minst en blomma nu i veckan när vi håller kvällsöppet, 17-19 augusti kl. 18-21!

I mitten av augusti brukar även kaktusen pitahaya slå ut på kvällen med stora vita blommor. Det och mycket annat väntar i den varma, fuktiga grönskan i Uppsalas finaste regnskog.

Nyheter