Årets frökatalog är klar

2017-01-27

Den här veckan har vi för första gången på fyra år skickat ut vår frölista, Semina Selecta och intresset för de drygt 50 arterna på listan är stort! 

Fröer från växterna på vårt (eller Prinsessan Estelles) skandinaviska fjäll står högt på önskelistan hos många botaniska trädgårdar. Det gör också jordstammar från knölkallor, Amorphophallus, ett släkte som vi odlar i Tropiska växthuset. Några av er känner kanske igen släktesnamnet? Amorpophallus titanum, jätteknölkalla, får världens största ogrenade blomställning och röner stor uppmärksamhet när den blommar i botaniska trädgårdar och växthus runt om i världen. Just den arten finns inte med i vårt växtutbyte men väl fyra andra arter, alla med mer eller mindre illaluktande blommor. Flera av dem har figurerat som veckans växt (t.ex. v.14 2008, v.10 2013). 

Utbyte och handel med växter och djur är strikt reglerat genom internationella avtal (CITES). Vi har förbundit oss att bara dela med oss av våra fröer till andra botaniska trädgårdar som också följer CITES-avtalet. Om du som privatperson är intresserad av udda växter rekommenderar vi dig att bli medlem i Sällskapet Trädgårdssällskapet och där byta växter med likasinnade.

Ladda ner Semina Selecta 2016.

Nyheter