Historien om Sverige: Linné

2024-02-02

I söndags kom SVTs stora satsning Historien om Sverige till Uppsala och Carl von Linné. Avsnitt åtta handlar om den nya tiden – 1700-talet. Där får vi bland annat se Carl von Linné ströva runt på Linnés Hammarby och hur han studerar stenar med fossil. Även Hanna Hodacs, forskare vid Uppsala universitet, medverkar i programmet då 1700-talets handel och Svenska Ostindiska kompaniet diskuteras.

I historien om Sverige får följa vi vårt landområdes och befolknings utveckling från istid till nutid. Nu har turen kommit till 1700-talet och den nya tiden, frihetstiden. Det är den tid då Carl von Linné och hans familj levde och verkade.

Surrogat-kaffe och kolonialism

I veckans avsnitt om Historien om Sverige berättar Hanna Hodacs, forskare i idéhistoria vid Uppsala universitet, om bruket av kaffe och om kolonialism under 1700-talet. Hon har tidigare medverkat i Linnés Uppsalas föredragsserie om Linné och hans vetenskaper. Hon kommer dessutom att vara med på Linnés trädgårdsfest i mitten av maj. Då kan du själv få prova att göra surrogat-kaffe!

TV-program för skolbarn och nördar

I SVTs version för barn slipper du allt våld och blod. På ett lättsamt sätt får du lära dig mer om samhällsutveckling och uppfinningar under 1700-talet. I eftersnacket djupdyker Cecilia Düringer med gäster istället ned i nördiga sidospår.

Präktiga fähus och kvinnan bakom Linné

Många andra aktörer hakar på det förväntade intresset för historia bland tittare och åhörare. Statens Fastighetsverk lanserat till exempel podden På plats i historien. I sitt senaste avsnitt behandlar de ämnet Linné och 1700-talet, med kopplingar till de egendomar som de förvaltar, som Linnéträdgården, Linnémuseet och Linnés Hammarby. Vi får bland annat lära oss en del om familjen Linnés hushåll och hur viktigt det var fatt ha en kompetent fru vid rodret. Vår egen expert på det ämnet Annika Windahl Pontén har även hon medverkat i Linnés Uppsalas föredragsserie om Linné och hans vetenskaper.

Filmer, poddar och föredrag om Carl von Linné i 1700-talets Sverige

Linnés liv och vetenskaper - kunskapsbank på webben

Linne Online är en hemsida samlar information om Carl von Linnés liv och de vetenskaper som kan kopplas till hans gärning - biologi, farmakologi, medicin, idéhistoria, matematik och fysik. Här beskriver forskare vid Uppsala universitet utvecklingen av dessa vetenskaper från 1700-tal till idag. Det är en guldgruva för dig som vill lära dig mer!

Last modified: 2023-05-26