Ny säsong hos 100-årig besöksträdgård

2023-04-24

Svartvitt fotografi över Linnéträdgården från 1920.

I år firar Linnéträdgården hundra år som besöksträdgård och hundra år som äreminne över Linné. Det firar vi bland annat med en fotoutställning och med en kunskapsdag i trädgårdens orangeri, lördag 27 maj. Grindarna till trädgården och dörrarna till Linnémuseer slår vi dock upp redan måndag 1 maj. Då står förhoppningsvis vårkvarteret i full blom samtidigt som träden knoppas och bina surrar.

1 maj är det även säsongspremiär på Linnés Hammarby och Café Victoria. Varmt välkommen till Linnés hem och trädgårdar!

Hortus Upsaliensis, tavla av Hallman 1745.

370-årig 100-åring

Sveriges första botaniska trädgård grundades intill Fyrisån i Uppsala redan 1655. Efter storhetstider under Olof Rudbeck och Carl von Linné förföll den men fick nytt liv efter hårt arbete av Svenska Linnésällskapet. Den 27:e maj 1923 invigde sällskapet Linnéträdgården, renoverad efter målningar från 1745 och Linnés noggranna anteckningar om växterna i trädgården. Återigen kunde besökare få uppleva den trädgård som på 1700-talet var ett ledande forskningscentrum i botanik, platsen där Linné utvecklade sina idéer om sexualsystemet och där han introducerade det nya sättet att namnge växter och djur, med ett släktnamn och ett artepitet. 

Kunskapsdag för hundraåringen

Lördag 27 maj bjuder Svenska Linnésällskapet tillsammans med de linneanska trädgårdarna (Uppsala universitet) in uppsalabor och tillresta till kunskapsdagen "Hundra år av återväxt" i Linnéträdgårdens orangeri. Där väntar föredrag om några av de drygt 1000 växtarter som odlas i Linnéträdgården idag. Vilka är de och varför odlar vi dem? Och varför odlar vi inte alla de 3000 arter som Linné en gång odlade här? Vi berättar också om de Linnésamlingar som fortfarande finns kvar i Uppsala. Varför blev de kvar när allt annat såldes utomlands?

Mellan föredragen bjuder dansgrupperna Grevinnan Brahe och Branicula på dans från 1600- och 1700-talen till ackompanjemang av Brahe-kvartetten.

En höjdpunkt under dagen blir de föredrag och samtal som arkeologerna Annika Nordström och Karin Lindeblad samt idéhistorikern Annika Windahl Pontén kommer att bjuda på. Med utgångspunkt i förra sommarens arkeologiska fynd, föremål i Linnémuseet och skriftliga källor kommer de att diskutera vilka som levde i trädgården på 1700-talet. Hur såg vardagsliv och bordskultur ut och vad innebar det i vardagen att vara vetenskapsman på 1700-talet? Arkeologerna har också med sig en del av de föremål som de hittade under utgrävningarna på förgården under sensommaren 2022.

Kunskapsdagen avslutas med en exposé över Svenska Linnésällskapets arbete med renoveringen av akademiträdgården och en tillbakablick till förra seklets början. Vad hade historiska minnesmärken för funktion i nationsskapandet då? Vad kan vi lära oss dem?

Program för evenemanget Hundra år av återväxt.

Vit venusstaty fotograferad i kvällsljus med lilablommig salvia i förgrunden.

Linnéträdgården 100 år

Under dagen öppnar också en ny fotoutställning i orangeriet. I den gör vi några nedslag i tidigt 1900-tal, under den period då trädgården omvandlades från park till museiträdgård. Utställningen är öppen till 30 september då trädgården stänger för säsongen.

Skiss över Linnéträdgårdens nya caféyta och besökspaviljong, sedd från nya entrén från Svartbäcksgatan.
Bild: Jacob Hidemark, på uppdrag av Statens Fastighetsverk.

Kulturnatt med invigning av besökspaviljong

I snart 20 år har Uppsala universitet tillsammans med Statens Fastighetsverk planerat för en permanent besöksmottagning i Linnéträdgården. Planen var att den skulle stå klar till Linnéjubiléet 2007, men detaljplanen satte stopp. Den provisoriska byggnad som stod på plats under jubileet revs 2021. Nu pågår istället bygget av en ny och välkomnande entré med museibutik, café, toaletter och annan service innanför det gröna planket mot Svartbäcksgatan.

Den sena våren har försenat bygget något men vår förhoppning är att vi ska kunna flytta in i den nya besökspaviljongen under sensommaren i år. Under Kulturnatten i Uppsala bjuder vi in till mingel och invigning i den nya museibutiken. Fram till dess kan du köpa dina presenter till sommarens fester i vår butik på Linnés Hammarby. 

Säsongsstart i alla Linnés hem och trädgårdar

1 maj är stor premiärdag i de linneanska trädgårdarna. Då håller Linnéträdgården, Linnémuseet, Linnés Hammarby, Tropiska växthuset och Café Victoria extra måndagsöppet.

Linnés Hammarby

Hammarbys huvudbyggnaden fak´luröd träpanel och blommande vejksel i förgrunden.

Passa på att besöka Linnés hem och trädgårdar på säsongens första dag. Gör en utflykt till Linnés Hammarby och fika gott på Trillers café under äppelträden! Leta vårtecken i Linnés lund och i kulturreservatet! Följ med på visningar i familjen Linnés hem på landet! Senare i maj kan du också följa med på vandringar i kulturreservat och park (Hammarbydagen 14 maj) och njuta av konst i östra flygeln där Tove LInndströms utställning Fynd öppnar 6 maj.

Fler evenemang på Linnés Hammarby.

I år erbjuder vi förköp av biljetter till visningarna i bostadshuset på Hammarby. Nu kan du vara säker på att få plats på den visning du önskar. Biljetterna säljs via linneanska.biljetto.com. I mån av plats säljer vi förstås visningsbiljetter på plats också. Vi hoppas att det här ska göra ditt besök smidigare och att du ska slippa komma till Hammarby och upptäcka att du inte får plats på någon av dagens visningar.

Om du ska besöka Linnés Hammarby och inte har tillgång till bil rekommenderar vi en cykeltur genom jordbrukslandskapet. Förslag på cykelvägar: www.botan.uu.se/vara-tradgardar/linnes-hammarby/besok-linnes-hammarby/hitta-hit/cykla-till-hammarby/. Eller varför inte ta en promenad längs någon del av Linnéstigen (Danmarksstigen)? linnestigarna.se/wp-content/uploads/2022/02/utskrift_linne_danmarksvandringen_2019.pdf. Kontrollera dock avgångstiderna för buss 102 från Linnés Hammarby vägskäl först, om du inte vill gå åt båda hållen!

Botaniska trädgården

Även Café Victoria i Botaniska trädgården har säsongspremiär 1 maj, i år med nya sittplatser på östra sidan av caféet. Äntligen kan vi njuta av kaffe och Linnébulle eller rentav en lunch i trädgårdsmiljö igen! Passa också på att besöka Tropiska växthuset när du är i Botaniska trädgården. Nu blommar flera olika orkidéer och begonior och i vinterträdgården blommar kamelia och feijoa.

Byggtrafik och avstängda gator

Det pågår lite byggstök både i och utanför Botaniska trädgården:

  • Villavägen är avstängd för biltrafik på båda sidor om Norbyvägen under tiden som Vattenfall byter fjärrvärmeledningar. Om du har möjlighet rekommenderar vi därför att du tar dig till trädgården till fots, med buss eller cykel.
  • Grinden vid Villvägen 8 är avstängd fram till våren 2024. Använd entréerna från Norbyvägen, Plantskolegränd eller Rosengången när du ska besöka Tropiska växthuset och Café Victoria!
  • På vardagarna under maj och juni pågår det grävarbeten runt Trädgårdsvillan bredvid Café Victoria. Det kommer också att gjutas en betongplatta till våra nya personalutrymmen. Vi hoppas att detta inte kommer att störa besökare till café och köksträdgård allt för mycket.
  • Delar av barockträdgården kommer att vara avstängd under första halvan av maj, tills arbetet med att plantera nya granar är helt klart. Det betyder bland annat att grindarna mot slottet och Dag Hammarskjölds väg är stängdatills arbetet är klart.

I Linnéträdgården pågår arbetet med den nya besökspaviljongen och caféytan fram till juli/augusti. Det påverkar inte museet eller trädgården men det kan periodvis vara svårt att ta sig fram på Svartbäcksgatan.

Nyheter

Senast uppdaterad: 2023-05-26