Tåg, buss, båt och Linnés Hammarby

2022-07-13

Lennakattens ånglok färdigt för avfärd vid perrongen i Uppsala.

Under sommaren erbjuder Museijärnvägen Lennakatten flera alternativ för den som vill göra ett kortare eller längre besök på Linnés Hammarby. Lördagar i juli och augusti passerar Veteranturen familjen Linnés sommarbostad och under evenemangsdagar kan hågade resenärer åka med Linnékatten för att delta i ängsslåtter, rågskörd, vandringar och visningar i kulturreservat och bostadshus. 

Veterantur på Fyrisån, Ekoln och Upplands landsbygd

Tillsammans med Strömma-bolaget och Svenska Spårvägssällskapet ordnar Lennakatten en minnesvärd upplevelse där du i juli och augusti kan åka med ångtåg, veteranbuss och passagerarfartyget M/S Enköping till två av Upplands finaste utflyktsmål - vackra Skokloster slott vid Mälaren och familjen Linnés sommarbostad Hammarby. Om du börjar turen med ångtåg från Uppsala Östra kl. 10.10 kommer du till Linnés Hammarby i lagom tid antingen för lunch på Café Sara Lisa eller för att följa med på en visning i bostadshuset 11.30. Bussen stannar vid Linnés Hmamarby u en timme. På eftermiddagen får du sedan ett två timmar långt stopp vid Skokloster innan du tar båten tillbaka till Uppsala, dit du anländer 17.00. 

Veteranturen körs 9 juli - 13 augusti och bokas via Strömma. Resan kostar 325 kr.

Guidad tur med Linnékatten

Under tre evenemangsdagar i sommar kan du göra din resa till Linnés Hammarby extra minnesvärd. Du börjar med en tågresa från Uppsala Östra kl. 10.10 eller 12.35. Därefter följer en guidad tur med veteranbuss via Lagga innan ett två-fyra timmar långt besök på Linnés Hammarby. På återvägen till Uppsala passerar du Linnés Sävja, en gård som Carl von Linné också ägde. 

Linnéturen körs söndag 17 juli, onsdag 27 juli och söndag 24 augusti. Biljetter köps i Lennakattens biljettlucka på stationen Uppsala Östra. Kostnad 240 kr för vuxna, 120 kr för barn 7-15 år. Två barn åker gratis i sällskap med vuxen.

Avgång från Linnés Hammarby 13:30 och 15:45, med ankomst till Uppsala Östra en timme senare.

Ängsslåtter i kulturreservatet 17 juli

På Linnés tid gav ängarna vinterfoder till gårdens djur. Under sommarslåttern kan du hjälpa till med slåttern och samtidigt lära dig att använda lie och räfsa. Hjälp till att hässja hö eller köp hem nyskördade grönsaker från kålgården. Om du ska hinna vara med på ängsslåttern bör du ta första avgången från Uppsala Östra kl. 10.10. 

Under dagen kan du också följa med på vandringar med bonden och med agrarhistorikern. Barnen kan prova 1700-talskläder och ni kan gå på öppet hus i boningshuset. Söndag 17 juli är också sista chansen att se Anna Björklands fina utställning Skapade samlingar i östra flygeln. 

O-ringen special till Hammarby 27 juli

Under onsdagen i O-ringenveckan ordnar vi tillsammans med Lennakatten en extra tur till familjen Linnés lantliga 1700-talsidyll. Passa på att promenera längs någon av naturstigarna i kulturreservatet, se på kor och får som betar i hagarna eller följ med på visning i familjen Linnés bostadshus. Övervåningen i huset stod orörd  i närmare 150 år efter Linnés död, innan huset öppnade som museum. Hans blomster-planscher pryder fortfarande väggarna i arbetsrum och sovrum. 

Tåg- och marknadsdag 14 augusti 

Under Sällskapet Linnés Hammarbys gemytliga marknad kan du fynda lokal hantverk och nyskördade grönsaker. I kulturreservatet är säden mogen och du kan hjälpa till med skörden eller följa med på vandringar med bonden och agrarhistorikern. Varför inte låta barnen rida ponny eller prova 1700-talskläder eller se på när vi färgar garn och spinner ull? Under förmiddagen nyinvigs också soldattorpet och mitt på dagen kan du njuta av 1700-talsdans och -musik med Brahe-kvartetten. 

Missa inte utställningen Trädgårdens gömda skatter med fotografisk konst av Johanna Liljestrand Rönn. Och inte heller ett besök hos Café Sara Lisa som serverar närproducerat i äppellunden.

Entréavgift till Linnés Hammarby

Entréavgift 100 kr till Linnés Hammarby ingår inte i biljettpriset för Veteranturen eller Linnéturen. Fri entré för 1700-talsklädda, barn under 18 år samt för anställda och studenter vid Uppsala universitet.

Nyheter

Last modified: 2023-05-26