Uppsala linneanska trädgårdar

Linnéträdgården – historisk pärla mitt i Uppsala

Linnéträdgården ligger som en skyddad oas innanför ett plank på Svartbäcksgatan i centrala Uppsala. Den tidigare akademiträdgården med Carl von Linnés professorsbostad, utställningar, café och butik är öppen maj-september.

I professorsbostaden driver Svenska Linnésällskapet Linnémuseet. Det är öppet för bokade grupper året runt.

Öppettider Linnéträdgården

Trädgården och professorsbostaden (Linnémuseet) har samma öppettider.

maj: tisdag-söndag 11-17

juni-augusti: måndag-söndag 11-17. Stängt midsommarafton.

september: tisdag-söndag 11-17

Grindarna till trädgården stänger klockan 20.

Visningar

Alla öppna dagar kl. 11.30, 13.30 och 15.30

På engelska 14.30

1:a onsdagen i månaden kl. 12.30 – visning med trädgårdsmästaren

Dessa visningar ingår i entréavgiften.

Professorsbostaden visas i mån av plats. Där finns också tillgång till audioguide.

Boka en privat visning

Entréavgift Linnéträdgården

Under ordinarie öppettid: Vuxna 80 SEK. Barn 0-17 år gratis.

I entréavgiften ingår entréavgift till Linnémuseet. Avvikande entréavgift kan förekomma vid utställningar och vissa evenemang.

Efter kl. 17.00 (endast trädgården): fri entré

Uppvisande av giltig biljett från Linnés Hammarby ger fri entré.

Årskort Uppsala linneanska trädgårdar

Ett årskort till Uppsala linneanska trädgårdar ger fri entré till Tropiska växthuset, Linnéträdgården och Linnés Hammarby. Årskortet gäller ett kalenderår och kan köpas i någon av våra museibutiker eller på trädgårdskontoret (vardagar dagtid).

Ett årskort kostar 200 kr.

Hitta till Linnéträdgården

Linnéträdgården ligger på Svartbäcksgatan i gågatans norra förlängning.

Det finns inga busshållplatser i direkt anslutning till trädgården. Stadstrafikens bussar nr 2, 5, 13, 14, 42 ;stannar vid hållplats Skolgatan. Där stannar också flera regionbussar t. ex. 110, 111 och 115. Buss till Gamla Uppsala (nr 110 och 115) går från hållplats Skolgatan.

Parkeringsplatser finns på Österplan, öster om järnvägen, med infart från St Olofsgatan samt i parkeringshus på St Olofsgatan.

Tillgänglighet Linnéträdgården

Handikapptoalett finns i orangeriet.

Trädgården och orangeriet är tillgängliga med rullstol.

Professorsbostaden i Linnémuseet är inte tillgängligt med rullstol. De går att göra en virtuell vandring i bostadshuset och trädgården via Google maps. Länken fungerar inte i alla webläsare.

Mobil hörslinga finns att låna i samband med visningar. Till Linnémuseet går det också bra att låna audioguide.

Det finns inga parkeringar i anslutning till trädgården, men det går bra att släppa av passagerare vid entrén (Svartbäcksgatan 27).

Fotografering i de linneanska trädgårdarna

Fotografering och filmning för privat bruk

Som privatperson är du välkommen att fotografera utomhus i våra trädgårdar och i våra växthus. Tänk på att visa hänsyn till andra besökare och att inte skada växter eller planteringar. Det är inte tillåtet att ställa upp skärmar eller att gå eller stå i rabatterna.

Fotografering och filmning för kommersiellt bruk

Bröllopsfotografering, porträttfotografering, modefotografering etc, där du som fotograf eller företaget du arbetar för får inkomst från tagna bilder är endast tillåtet efter skriftlig överenskommelse med Uppsala linneanska trädgårdar.

Vid fotografering för kommersiellt bruk vänligen kontakta vår bokning via e-post minst en vecka innan besöket.

Fotografering i Linnés bostadshus

Fotografering i bostadshuset på Linnés Hammarby är inte tillåtet utan tillstånd från Uppsala universitets konstsamlingar.

I professorsbostaden i Linnémuseet är det tillåtet att fotografera utan stativ och utan blixt. För all kommersiell fotografering i Linnémuseet krävs tillstånd av Svenska Linnésällskapet.

För allas trivsel

Hjälp oss att hålla våra trädgårdar rena och snygga.

• Gå inte i rabatterna och skada inte växterna.
  • Plocka inte blommor, blad, frön eller kvistar.
  • Plocka gärna fallfrukt, men inte frukt som hänger kvar i träden.
  • Flytta eller skada inte etiketterna.
  • Håll hundar kopplade.
  • I växthus och andra byggnader får endast ledarhundar komma in.
  • Motortrafik är inte tillåten i våra trädgårdar.
  • Cykla på genomfartsleder och visa hänsyn!
  • Rör inte föremål, möbler eller tapeter i våra historiska byggnader.