UU : Uppsala linneanska trädgårdar : Botaniska trädgården
Uppsala universitet
Lyssna på sidan.
Hoppa över länkar

 

Kontaktuppgifter:

Adress:

Botaniska trädgården
Villavägen 8
752 36 Uppsala
Tel och bokningsnr: 018-471 28 38
(säkrast vard kl 9.30 - 11.30) alternativt

e-post bokning: bokning@botan.uu.se

e-post frågor:
botanical.garden@botan.uu.se
Fax: 018-471 28 31


Hitta via karta
Stadsbuss nr 6, nr 7 och nr 21 till hpl Blåsenhus eller Evolutionsmuseet, nr 4 till hpl Engelska parken eller nr 11 och nr 20 till hpl Botaniska.
OBS! Linjerna 6, 7, 11, 20 och 21 har avvikande körvägar 15 augusti - 1 december 2016, då korsningen Dag Hammarskölds väg/Norbyvägen stängs av för ombyggnad. Se Upplands lokaltrafik för mer information.
Parkering Villavägen 6, Norbyvägen 18.Karta över Botaniska trädgården, med vägnamn och parkeringar.


Veckans växt, de senaste veckorna:

Vecka 34: Aubergin, Solanum melongena

Vecka 35: Senapskål, Eruca vesicaria ssp. sativa

Vecka 36: Koreansk vaxblomma, Kirengeshoma palmata Koreana-Gruppen

Vecka 37: Dahlia, Dahlia x pinnata

Vecka 38: Potatisböna, Apios americana

Vecka 39: Myrten, Myrtus communis


Hela listan med länkar till tidigare Veckans växt finns här.

Sevärdheter:

Linneanum i Botaniska trädgården, Uppsala universitet. På vintern bor köldkänsliga växter i orangerisalen. På somrarna används praktsalarna i stället till fester och konstutställningar. Orangeriet (Linneanum) i Botaniska trädgården. Läs mer om orangeriet.


Tropiska växthuset i Botaniska trädgården, Uppsla universitet. Uppsalas enda regnskog. Tropiska växthuset – Uppsalas enda regnskog. Läs mer om Tropiska växthuset.


Barockträdgården i Botaniska trädgården, Uppsala universitet. Den gamla slottsträdgården donerades till Uppsala universitet i slutet av 1700-talet. Barockträdgården med anor från 1650-talet. Läs mer om barockträdgården.


Blomväxternas släktträd i Botaniska trädgården, Uppsala universitet. Här illustreras växternas släktskap ur ett evolutionärt perspektiv.Blomväxternas släktträd i södra delen av Botaniska trädgården. Läs mer om Blomväxternas släktträd.

Skandinaviska jällpartiet i Botaniska trädgården, Uppsala universitet. Skandinaviska fjället i södra delen av Botaniska trädgården. Läs mer om fjället.

Välkommen till
Botaniska trädgården

Kulturhistoria och botanik i vacker inramning

Botaniska trädgården är ett av Uppsalas främsta utflyktsmål. Här kan du njuta av den storstilade barockträdgården, besöka det tvåhundraåriga orangeriet med sina vackra praktsalar eller finna inspiration till egen odling bland stenpartiväxter, köksväxter, sommarplanteringar och i de växtsystematiska kvarteren. I Tropiska växthuset finns Uppsalas enda regnskog!

Linneanum (orangeriet) i Barockträdgården, Botaniska trädgården. Foto Jesper Kårehed.

Öppettider:
Parken
: dagligen 7-21 (maj-sep), 7-19 (okt-apr). Grindarna mot slottet och universitetsbiblioteket stängda vintertid. Fri entré.
Tropiska växthuset: mån-fre 9-15, lör-sön 11-16 (juni-aug); tis-fre 9-15, lör-sön 12-15 (sep-maj). Entré 50 kr.
Orangeriet: tis-fre 9-15; även mån juni-aug. Fri entré.
Café Victoria: mån-fre 10-17, lör-sön 11-17 (maj-sept). Öppet till 19 fre, när vädret tillåter.

Visningar lördag och söndag 13.00, juni-augusti (på engelska 14.00). Start vid Tropiska växthuset. Avgift 50 kr.

Öppettider under helgdagar 2016.

Veckans växt

Myrten, Myrtus communis

Myrten, Myrtus communis. Foto: Jesper Kårehed, Botaniska trädgården, Uppsala universitet.

Till blivande brud
I veckan har orangeriväxterna flyttats in i Orangeriet för vintervila. Men fortfarande blommar flera av dem, myrten t. ex. Som hos de flesta av myrtenfamiljens medlemmar (eukalyptus, guava, kryddnejlika, kryddpeppar) är det snarare de många ståndarna än kronbladen som lockar till sig pollinatörer.

Myrtus communis är från medelhavsområdet och har tillägnats kärleksgudinnorna Afrodite och Venus. Den har en lång tradition som prydnadsväxt och medicinalväxt (mot feber och värk; innehåller salicylsyra). Bären används i matlagning (gott till fläskkött och som krydda i mortadella-korv) och till likör. I Sverige har många gift sig i brudkronor tillverkade av myrtenkvistar.