UU : Uppsala linneanska trädgårdar : Botaniska trädgården
Uppsala universitet
Lyssna på sidan.
Hoppa över länkar

 

Kontaktuppgifter:

Adress:

Botaniska trädgården
Villavägen 8
752 36 Uppsala
Tel och bokningsnr: 018-471 28 38
(säkrast vard kl 9.30 - 11.30) alternativt

e-post bokning: bokning@botan.uu.se

e-post frågor:
botanical.garden@botan.uu.se
Fax: 018-471 28 31


Hitta via karta
Stadsbuss nr 6, nr 7 och nr 21 till hpl Blåsenhus eller Evolutionsmuseet, nr 4 till hpl Engelska parken eller nr 11 och nr 20 till hpl Botaniska.
OBS! Linjerna 6, 7, 11, 20 och 21 har avvikande körvägar 15 augusti - 1 december 2016, då korsningen Dag Hammarskölds väg/Norbyvägen stängs av för ombyggnad. Se Upplands lokaltrafik för mer information.
Parkering Villavägen 6, Norbyvägen 18.Karta över Botaniska trädgården, med vägnamn och parkeringar.


Veckans växt, de senaste veckorna:

Vecka 48: Strobilanthes hamiltoniana

Vecka 49: Zamia integrifolia

Vecka 50: Erythrochiton brasiliensis

Vecka 51: Blå mosslummer, Selaginella uncinata

Vecka 2: Cuitlauzina pulchella

Vecka 3: Brocchinia reducta


Hela listan med länkar till tidigare Veckans växt finns här.

Sevärdheter:

Linneanum i Botaniska trädgården, Uppsala universitet. På vintern bor köldkänsliga växter i orangerisalen. På somrarna används praktsalarna i stället till fester och konstutställningar. Orangeriet (Linneanum) i Botaniska trädgården. Läs mer om orangeriet.


Tropiska växthuset i Botaniska trädgården, Uppsla universitet. Uppsalas enda regnskog. Tropiska växthuset – Uppsalas enda regnskog. Läs mer om Tropiska växthuset.


Barockträdgården i Botaniska trädgården, Uppsala universitet. Den gamla slottsträdgården donerades till Uppsala universitet i slutet av 1700-talet. Barockträdgården med anor från 1650-talet. Läs mer om barockträdgården.


Blomväxternas släktträd i Botaniska trädgården, Uppsala universitet. Här illustreras växternas släktskap ur ett evolutionärt perspektiv.Blomväxternas släktträd i södra delen av Botaniska trädgården. Läs mer om Blomväxternas släktträd.

Skandinaviska jällpartiet i Botaniska trädgården, Uppsala universitet. Skandinaviska fjället i södra delen av Botaniska trädgården. Läs mer om fjället.

Välkommen till
Botaniska trädgården

Kulturhistoria och botanik i vacker inramning

Botaniska trädgården är ett av Uppsalas främsta utflyktsmål. Här kan du njuta av den storstilade barockträdgården, besöka det tvåhundraåriga orangeriet med sina vackra praktsalar eller finna inspiration till egen odling bland stenpartiväxter, köksväxter, sommarplanteringar och i de växtsystematiska kvarteren. I Tropiska växthuset finns Uppsalas enda regnskog!

Linneanum (orangeriet) i Barockträdgården, Botaniska trädgården. Foto Jesper Kårehed.

Öppettider:
Parken
: dagligen 7-21 (maj-sep), 7-19 (okt-apr). Grindarna mot slottet och universitetsbiblioteket stängda vintertid. Fri entré.
Tropiska växthuset: mån-fre 9-15, lör-sön 11-16 (juni-aug); tis-fre 9-15, lör-sön 12-15 (sep-maj). Entré 50 kr.
Orangeriet: tis-fre 9-15; även mån juni-aug. Fri entré.
Café Victoria: mån-fre 10-17, lör-sön 11-17 (maj-sept). Öppet till 19 fre, när vädret tillåter.

Visningar lördag och söndag 13.00, juni-augusti (på engelska 14.00). Start vid Tropiska växthuset. Avgift 50 kr.

Öppettider under helgdagar 2016.

Veckans växt

Brocchinia reducta

Brocchinia reducta, Tropiska växthuset, Botaniska trädgården. Foto: Jesper Kårehed, Uppsala universitet.

Köttätande ananas-släkting
I Tropiska växthusets vinterträdgård finns några av våra köttätare, karnivorer. Brocchinia reducta blommar nu för fullt. Bladrosetten är specialkonstruerad för att locka till sig byten. Bladen är täckta av ett halt vax som reflekterar UV-ljus. Insekterna som orienterar sig efter UV-ljus luras ned i den branta halkiga bladrosetten.

Numera anses det att brocchinian faktiskt producerar ett enzym som bryter ned fosfat. Den kan därmed räknas som en äkta karnivor. Förutom veckans växt, och troligen en eller två arter till av släktet Brocchinia, är en art av släktet Catopsis den enda ananas-släktingen (familjen bromeliaväxter Bromeliaceae) som är karnivor. Men bara nästan. Till skillnad från de flesta andra köttätare producerar Catopsis berteroniana (finns på vårt epifyt-träd i regnskogen) inte själv de enzymer som krävs för att bryta ned bytesdjuren till näringsämnen.

I naturen är det insekter från Venezuela och Guyana som får passa sig för brocchinian.